Het is alweer even geleden, maar op 1 september 2012 hebben wij de Jan van 't Leven tocht, of te wel de tocht van ons leven gefietst. Voor mij was het de tweede maal dat ik mee mocht fietsen.
De tocht in 2011 werd in wel heel zomerse sferen gereden, dus de verwachting was bij mij hoog gespannen.
Onder welke weersomstandigheden zouden wij deze tocht gaan rijden?

De weergoden waren ons ook deze keer gelukkig welgezind. 's –Morgens vroeg ben ik naar de verzamelplaats gereden om in colonne naar 's-Heerenbroek af te reizen. Dit keer zonder zwager Bart, want die was op dat moment in Spanje en genoot van een vakantie. Op de Kerkeplaat heb ik even staan kou kleumen, want ik vond het knap fris, maar eenmaal weer in de auto de verwarming op tropische temperaturen gezet en het leed was weer geleden.
De reis verliep voorspoedig en toen wij in het Zeeuwse 's-Heerenbroek aankwamen werden wij, nadat wij ons bij de dames Van 't Leven hadden ingecheckt, in het Partycentrum Het Geveltje door een lieftallige dame in Zeeuwse klederdracht van koffie en een Zeeuwse bolus voorzien. En voor de koffie liefhebbers werd het kopje op verzoek herhaaldelijk opnieuw gevuld. Wat een service! Na het welkom/informatie praatje van Jan togen wij naar onze fietsen om met de tocht aan te vangen. Op kop reed een motorrijder, die voor ons de weg schoon zou vegen. Een prettig vooruitzicht. Het aantal deelnemers weet ik niet, maar wij waren in ieder geval met een grote groep. Wij reden, zeker in het begin over rustige wegen door een mooi landschap dat werd afgewisseld door schilderachtige dorpjes. Rondjes rond de kerk werden niet gemeden. Zelfs een tussentijdse pitstop was nodig  omdat de nood hoog was.
Naar mate de dag vorderde werd het warmer. Wat de wind betreft, mochten wij ook niet klagen, want op die dag was er sprake van ongeveer 2 Bft. Volgens mij is dit voor Zeeuwse begrippen gelijk aan windstil. Dorpjes en stadjes met namen als Nisse, 's-Heer Abtskerke, Kapelle Biezelinge, Goes  en Kortgene werden aangedaan. Het mooiste van al vond ik de doortocht door Domburg. Op het moment dat wij als peloton door het centrum van Domburg reden was het gezellig druk en hadden wij de nodige bekijks. Nadat wij Domburg achter ons hadden gelaten was het zo langzamerhand tijd dat wij langs de zilte Noordzee zouden gaan fietsen. Over de zeewering reden wij vervolgens richting West Kapelle met wind tegen. Het was een genot om hier toch even het verzet van de wind te mogen trotseren. Voor de koprijders was dit uiteraard geen sinecure, maar voor ons achter de derrière van onze voorganger was het uiteraard een stuk makkelijker.

Bij aankomst in West Kapelle bij brasserie De Tijd lag het terras al uitnodigend in het zonnetje op ons te wachten. Ook hier werden wij weer vergast op een lekkernij. Koffie met appeltaart. Gezellig hebben wij op het terras gepauzeerd en voor je er erg in hebt is het alweer tijd om te vertrekken. Diverse plaatsjes met kerke aan het eind zijn wij gepasseerd. Onderweg heb ik nog gezien dat er een wedstrijd ringsteken werd gehouden. Een echte Zeeuwse folklore. Eigenlijk te snel, naar mijn beleving, waren wij weer terug in 's-Heerenbroek. Wij zijn ons eerst gaan omkleden. Een deel deed dit op het toilet van het partijcentrum. Gebroederlijk werd de wasbak gedeeld. Wanneer je je moet behelpen, dan is een washand toch eigenlijk wel een handig hulpmiddel. Ik heb hier nuttig gebruik van gemaakt. Nadat iedereen zich het opgefrist en of omgekleed zijn wij binnen gaan eten. Ik had gekozen voor mosselen en die heb ik mij, onder het genot van een biertje, goed laten smaken. Ik deelde een tafel met Jannes, Jan, Henk Biest, Henk Kelfkens, Philip, Arie en nog een paar. Het etentje was een gezellige afsluiting van een goed georganiseerde dag door de familie Van 't Leven. Top!
Ad Doedijns