Wattuh? Jazeker.

Zeeland, bekend van de bolussen, bekend van de mossels en oesters, bekend van de schone luchten, bekend van water en wind.
Maar ook -inmiddels- bekend van de wattuh.
Van die dingen waar je in wordt gelegd als je meerijdt met de Baleco Zeelandtoer.
De negende editie dit jaar.

Na het welkomstwoord van Jan van ’t Leven tijdens de bolus en koffie werden de helmen opgezet, de handschoentjes en de fietsen gepakt.
De plaatselijke bevolking schoof -nog wat slaperig- de gordijntjes wat opzij en zag een groep vrolijke en enthousiaste Mollers en introducees vanaf de Markt in ’s Heerenhoek vertrekken.
Langs de priemende kerktoren, de dijk op.

Onder uiterst vriendelijke omstandigheden, geen regen een beetje wind met een strakke Zeeuwse zonnige lucht werd richting Borsele gefietst. Niet bepaald het mooiste stuk van de verder prachtige route maar anders kan je wat minder goed in het pittoreske Veere uitkomen.
Via het braamstruikse binnenpad, waar een aantal onfortuinlijke Mollers een paar jaar geleden op een wel heel wonderlijke manier aan het plukken geslagen waren, over de sluisdeuren -wat waren die smal- en het centrum van Veere mijdend op naar de gigantische Oosterscheldekering.
Baleco Zeelandtoer 2017 (200)Verder langs allerlei als toeristisch bekend staande oorden, tot ineens een Molen in Scharendijke opdoemde.
Baleco Zeelandtoer 2017 (201)Daar was de pauze gepland en werd de tweede doos wattuh uitgepakt. Koffie, thee, chocomel en Appelgebak met een toef slagroom; het bord was bijna te klein. Je moet er een stukkie voor fietsen, maar dan krijg je ook wat.

Ook aan een pauze komt een eind en werd er via Bommenede, wie kent het niet, achter de Zeedijk in de luwte richting Zierikzee gefietst. Op naar die brug.
De Zeelandbrug, waar menig Moller zich een jaar lang op verheugde, werd niet het obstakel waarvan werd gevreesd en het advies om achterelkaar te rijden op het smalle fietspad werd toch nog door een redelijk groot deel van peloton opgevolgd.

De voorrijders Hans en Wim, hadden er steeds meer zin in en reden in een strak tempo naar huis en verkozen er voor om na Planketent om iets anders te rijden dan onze motorbegeleiders dachten dat de route zou worden.
Een extra lusje van 623 meter om niet nog vroeger bij de Geveltjes terug te zijn. Dat scheelde toch zeker zo’n 2 minuten.

Redelijk vroeg terug. Maar met de mogelijkheid om wat langer te kunnen genieten op het terras, waar de stoelen steeds verder naar achteren werden geschoven om de laatste zonnestralen het lijf te laten koesteren.
Totdat alle stoelen en opzittenden in de schaduw van de Geveltjes kwamen te verkeren (op die heel drukke hoofdstraat plaats te nemen was geen optie) en het sein “eten” werd gegeven.

Zeeuws roem en voor de niet-liefhebbers-van-mossels een vleesgerecht. Alweer een pak wattuh !

Het blijft gezegd: de gastvrijheid van Jan, maar ook van de overige familieleden is fenomenaal. Je merkt dat aan alles. De hoorbare lach, de lach op het gezicht van de Mollers die deelnamen aan de negende Baleco Zeelandtoer 2017.
Bedankt familie van ’t Leven. Bedankt Jan dat je ons dit jaar weer in de wattuh hebt gelegd.
Douwe.

Baleco-Zeelandtoer-2017 (310)