De eerste woensdag in spettember.
Spettember?  Jazeker was het eerst een tikfout, later blijkt toch dat dit de juiste naam voor de 9e maand van het jaar te zijn.
Die eerste woensdag in die maand, traditioneel de dag voor de knarren van de Mol om zich bij André Pellikaan te verzamelen om de reis naar Barneveld aan te vangen.
Spetters verwacht, maar toch blij gemoed, zo van “we zien wel” en “we zijn niet van suikergoed” en m meer van dergelijke flink aandoende uitspraken bij de Goudrenet om- en aangekleed.
Een koffie en een plas en voor de zekerheid toch maar met de overschoenen aan op (fiets)pad.

Een heleboel wolkjes aan de lucht, maar die hadden nog geen zin om hun natte last te laten vallen. Een droge pauzeplek, nu wel met stroom, en met een Panoramisch uitzicht. Ik heb daar nog eventjes naar gezocht en voelde me als een ridder op de uitkijk, maar van een panorama, zoals ik me dat had voorgesteld, was geen sprake. Wellicht dat er, toen de uitspanning werd gebouwd, wel sprake was van enig uitzicht, maar door de bomen werd dit nu ontnomen (jeetje, dat rijmt ook nog).

Hadden we nu voor niks die overschoenen aan gedaan? Het begon erop te lijken. En toch, tijdens de passage van het Deeler woud, begon het een beetje te spetteren en was de route ook richting de plek waarboven zeer duistere wolken hingen en waarvan het zich liet aanzien dat deze hun verzameld vocht zouden lozen. Stoppen, regenjacks aan. De meest ervaren knar had ervoor gekozen om een poncho over zijn ranke lichaam te laten glijden. Racefietsen met een poncho, moet kunnen zou je zeggen. Nadien bleek dat hij voor deze regenbescherming had gekozen om zijn broek droog te houden. Of dat gelukt is? Daar moeten we het nog over hebben, in ieder geval was het een mooi windscherm voor de knarren die achter hem fietsten.

Wat is het toch een mooie traditie geworden: een dagje (ploeterend?) over de wonderschone Veluwe. Gezellig samen zijn, een kletspraatje hier een grapje daar, immers tijd genoeg. En dan de stop bij radio Kootwijk, met z’n dertigen proberen te schuilen in het oude bushok. Allemaal aan een gekookt eitje en of een balletje gehakt: ook zo’n traditie die er in is geslopen.
Een traditie die zich naar het laat aanzien nog jaren kan herhalen. Er is nog een groot gedeelte van de club die de samenhorigheid weet te waarderen en in stand wenst te houden. En, niet onbelangrijk: ook dit jaar waren er weer verse knarren.

En dan: de spontane actie van Jannes om een collecte te houden voor de Stichting Boks4Nox.
De stichting die de afgelopen jaren via allerlei acties geld voor een rolstoelbus voor Nox (mijn kleinzoon) heeft weten in te zamelen. Zo maar even 180 euro in het busje: wat een geweldig bedrag!
Zomaar op een regenachtige eerste woensdag in spettember.
Douwe.